Leerzame Data Connectivity Summit bij BNS Data Logistics

IoT, Smart home/office in de lift, naar welke verdieping nog onbekend

Op vrijdag 31 maart organiseerde BNS Data Logistics een interactieve kennissessie voor het kanaal op het thema data-protocollen. Juist een tijd dat IoT en smart home/office in de lift zit zijn er nogal wat verschillende protocollen te gebruiken. Tijdens werd door een aantal experts duiding gegeven aan de 40 aanwezigen vertegenwoordigers van resellers en operators.

Welk protocol is het beste en welke gaat de strijd nu eigenlijk winnen. Waar moeten we bij onze klanten in IoT en smart home/office trajecten op in zetten? Dat waren de centrale vragen waarmee de bezoekers naar het kantoor van BNS in Vianen kwamen.  BNS is een centrale speler in het connectiviteitkanaal die naast fulfillmenttrajecten voor operators ook distributeur is van een aantal hardware-merken waarvan CTS,AVM/Fritzbox en Linksys op de middag ook hun visie deelden.

Na de opening van dagvoorzitter HP van Tilburg die een aantal ICT trends besprak – waaronder de integratie met de energiemarkt- kwam de discussie in de zaal al direct los. De aanwezigen zouden de hele middag actief deel blijven nemen aan de discussies, waarmee de summit in een prettig interactief karakter kreeg.  Data en IoT expert Jeroen van Bussel gaf de zaal vervolgens zijn visie op de opkomst van IoT. Wordt het LoRa, Narrowband IoT of Sigfox? Volgens Jeroen van Bussel moest men zich daar niet al te druk over maken omdat deze IoT technologieën allemaal nog via het internet en IP als centraal punt aan elkaar geknoopt kunnen worden.  “LoRa is er nu en daar kun je dus mee aan de slag” , zei hij onder meer. En als straks blijkt dat Narrowband toch ook groot wordt dan kun je dat wel aan elkaar gaan zetten. “, zei hij onder meer. De teneur en rode draad voor de middag was daarmee al direct gezet: wacht nu niet met de implementatie bij je klanten totdat alles genormaliseerd is, want dan mis je belangrijke afslagen. Zolang mensen techniek implementeren zijn er altijd verschillende standaarden geweest. Uiteindelijk worden deze zaken door instanties als NEN en met name door de marktwerking wel opgelost.

De volgende spreker Eric van Uden van AVM/Fritzbox had een uitgebreide virtuele wandeling langs de smart home protocollen in petto.  Ook hij was niet zo heel bezorgd over de verscheidenheid van mogelijkheden. De gateways / routers kan een hoop opvangen zei hij waarbij er met extra modules gewerkt kan worden. Het is echter onmogelijk om alle standaarden in een product als Fitzbox te verwerken omdat het apparaat daarmee gewoon weg te duur wordt.  Wel sprak hij uit dat AVM een duidelijke voorkeur heeft voor DECT ULE omdat dit snel en vooral veilig is, hetgeen komt door het feit dat DECT een gereguleerde bandbreedte is. Er zal dan nog wel aan het imago van DECT moeten worden gewerkt dat onterecht aan slijtage onderhevig is. Hij zei ondermeer: “laat andere maar denken dat DECT dood is, dan nemen wij die omzet daarin wel  “

Toon van Norp van TNO ging in op wat 5G gaat doen voor IoT in de toekomst. Een interessante bespiegeling volgde waarbij vooral duidelijk werd dat in het in het 5G tijdperk normaal wordt dat apparaten rechtstreeks met elkaar gaan praten. ‘Dat is voor de snelheid van handelen met bijvoorbeeld de autonoom rijdende auto’s echt noodzakelijke.

In het laatste onderdeel van het programma lieten de fabrikanten CTS en Linksys zien op wat voor een verbluffend simpele wijze zij met hun apparatuur als centrale spil kunnen bijdragen aan smart buildings.  Het probleem van veel consumenten en bedrijven is slecht werkend internet. BNS is er met deze fabrikanten en de portal Cosmos zeer actief om die problemen mee op te lossen samen met resellers, ISP’s en MSP’s . Arnoud Hersbach liet als laatste spreker zien hoe eenvoudig provisioning met Cosmos kan zijn. Daarna was het op naar de bitterbal en het biertje waarbij er in de aftertalk nog driftig over data connectiviteit werd gesproken. Er was duidelijke een stukje kennis aan de aanwezigen toegevoegd.Terug