header WIFI blog

Wi-Fi voice, klaar om de markt open te breken!

Productspecialist IT & Telecom producten, Marco de WolfIn de afgelopen paar maanden heb ik veel gesprekken gevoerd over Voice Wi-Fi oplossingen. Voice over Wi-Fi staat niet alleen in de aandacht bij ons, maar het veroorzaakt ook opmerkelijk veel buzz in de VoIP- en UC-markt. Veel organisaties, vooral corporate bedrijven, zijn begonnen met het bouwen van slim ingerichte kantoren, compleet met volledig draadloze communicatienetwerken. Het onderwerp komt steeds vaker naar voren in gesprekken met de reseller. Wat je ook denkt over Voice over Wi-Fi, het is klaar nu klaar om de markt open te breken.

Twitter Marco de Wolf Door Marco de Wolf, Productspecialist IP en Telecom producten

Zoals met elke nieuwe trend, is er enige aarzeling rondom Wi-Fi-voice oplossingen. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van spraakoproepen kwetsbaar is. Door de verschillende Wi-Fi verbindingen en apparaten binnen een netwerk is stabiliteit een uitdaging.

Hoewel dit historisch gezien waar kan zijn, is dat al lang niet meer zo. Er zijn talloze oplossingen waarmee fabrikanten van Wi-Fi accesspoints (zoals bijvoorbeeld Grandstream), de ongerustheid wegnemen en bewezen hoogwaardige en stabiele verbindingen leveren. In deze blog leg ik drie functies uit die zijn ingebouwd in toonaangevende Wi-Fi accesspoints waardoor stabiele Wi-Fi-spraaknetwerken binnen handbereik komen te liggen.

Om een ​​kristalheldere stemkwaliteit via Wi-Fi te bieden en om ervoor te zorgen dat ander Wi-Fi verkeer deze verbindingen niet beïnvloedt. Wi-Fi accesspoints moeten zo worden ingericht dat zij spraakverkeer kunnen prioriteren en een naadloze overgang van het ene accesspoint naar het andere tijdens roaming vergemakkelijken. Laten we ingaan op de details.

Prioriteit geven aan spraakpakketten met QoS

Als u een Wi-Fi-spraaknetwerk aan het bouwen bent, is de kans groot dat uw spraaknetwerk voorrang geeft boven andere Wi-Fi-verbindingen. Gebruikers die VoIP-gesprekken voeren, moeten netwerkprioriteit hebben boven iemand die een bestand downloadt. Via QoS kunnen accesspoints worden ingesteld om prioriteit te geven aan spraak, video, beste inspanning (toepassingen) of achtergrond (passief netwerkgebruik) verkeer. Dit kan zowel lokaal als op afstand worden ingeschakeld in de web-userinterface van de accesspoints. Met Quality of Service (QoS) – kunnen gebruikers prioriteit krijgen op specifiek internetverkeer, dus wanneer het netwerk maximaal belast is, zijn Voice over IP gebruikers verzekerd van een hoogwaardige, stabiele ervaring.

Wi-Fi Voice Enterprise

Roaming van het ene accesspoint naar het andere, ongeacht waarvoor u Wi-Fi gebruikt, is een beslissing van het apparaat waarmee u loopt. De client welke u gebruikt, of het nu een Wi-Fi IP-telefoon, mobiel apparaat of laptop is, is het apparaat dat uiteindelijk beslist met welk accesspoint verbinding wordt gemaakt. De nieuwste accesspoints bieden echter een functie, waarmee ze een actieve rol kunnen spelen in de roaming-beslissing.

De meeste nieuwe accesspoints maken gebruik van drie verschillende protocollen (802.11k, 802.11r en 802.11v) om een ​​naadloze overgang van het ene accesspoint naar de volgende te garanderen  binnen een Voice netwerk. Dit is iets dat veel oudere accesspoints niet doen. Door het gebruik van deze protocollen kunnen de nieuwste accesspoints de clients sneller laten zoeken naar nabijgelegen accesspoints. Aan de client wordt informatie verstrekt van alle nabijgelegen accesspoints. Wi-Fi Voice Enterprise verkort ook de authenticatieperiode bij het roamen naar een nieuw accesspoint.

PMK Caching en OKC

PMK (Pairwise Master Key)  Caching en OKC (Opportunistic Key Caching) zijn twee extra functies die worden aangeboden door de Wi-Fi accespoints om een ​​naadloze roamingervaring te creëren. Zij maken onmiddellijke overdracht van het ene accesspoint naar de volgende mogelijk. Wanneer u 802.1x-authenticatie op een Wi-Fi-netwerk gebruikt, is het dankzij PMK caching niet meer nodig om de authenticatie opnieuw te verifiëren en uit te wisselen tijdens roamen naar een nieuw accesspoint. Dat kort de authenticatietijd in tijdens het roamen. Als OKC ook is ingeschakeld, wordt een kopie van de PMK-informatie verzonden naar alle accesspoints op het netwerk om het verificatieproces tijdens roaming volledig te elimineren. Zelfs als de client niet eerder met een accesspoint was verbonden.

Bouw een Wi-Fi Voice oplossing

Bedrijven over de hele wereld staan op het punt om over te stappen naar Wi-Fi Voice-oplossingen. Hiermee kunnen ze echt slimme en draadloze kantoren bouwen en daarmee drastisch bezuinigen op bouw- en installatiekosten. Misschien nog het beste tot nu toe, in een tijdperk waarin werknemers mobiel zijn en niet gebonden aan één locatie/ een fysiek bureau, stelt Wi-Fi voice netwerken werknemers in staat hoogwaardige gesprekken te voeren.

Marco de Wolf is Productmanager bij BNS Data Logistics. BNS Data Logistics biedt een breed portfolio aan fulfillment en lifecycle management diensten en producten voor (t)huis en zakelijke netwerken. Vanuit vergaande technische expertise leveren zij alles voor het netwerk.« Terug

Comments are closed here.

Klantenservice

+31 (0)30 204 00 00
ISO

Contact

Witboom 2
4131 PL  Vianen
+31 (0)30 204 00 00
Email: sales@bns.nl

Copyrights 2019 - BNS Data Logistics B.V.